Ιστορία

 

Δημοσίευμα της εφημερίδας Αθλητική Ηχώ για τα 10 χρόνια του Α.Ο.Σπόρτιγκ στις 3/11/1947

Ο Αθλητικός Όμιλος Σπόρτιγκ ιδρύθηκε το 1936 από μια ομάδα που στην πλειονότητά τους ήταν Έλληνες που είχαν μεταναστεύσει από την Κωνσταντινούπολη όπου ήταν μέλη της ελληνικού συλλόγου Σπόρτιγκ Κλαμπ Κωνσταντινούπολης. Για να διατηρηθεί η αθλητική παράδοση και το ιδανικό της νεολαίας με αθλητική παιδεία προχώρησαν στην ίδρυση του συλλογου όπου έλαβε χώρο στην οδό Ηλία Ζερβού 89 τόπος στον οποίο στεγάζεται σήμερα το γήπεδο και τα γραφεία της ομάδας.

Οι προσπάθειες των μελών σύντομα βρήκαν απήχηση στους νέους της περιοχής και έτσι ο Σπόρτιγκ εξελίχθηκε σε φυτώριο της καλαθοσφαίρισης συμβάλοντας στη διάδοση του αθλήματος. Ο Β. Βάλλας προπονητής αναδείχθηκε σε σημαντική μορφή και πλαισιώθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της ομάδας από τους Δ. Καπλάνογλου, Ι. Δημητριάδη, Κ. Λαμπρινού, Γ. Σωτηρακοπούλου, Ξ. Μέτση καί Π. Στουγιαννίδη.

Συμμετείχε στα πρωταθλήματα και μεταπολεμικά ήταν ο πρώτος σύλλογος που αγωνίστηκε εκτός Ελλάδος. Το 1946 ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη για αγωνιστεί εναντίον ομάδων της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας με επιτυχή αποτελέσματα. Στο πρωτάθλημα του 1947 κατέλαβε τη δεύτερη θέση.

Αναλυτικότερες πληροφορίες για κάθε τμήμα μπάσκετ του ΑΟ ΣΠΟΡΤΙΓΚ στις επόμενες σελίδες.

Ανδρικό τμήμα

Αναλυτική ιστορία ανδρικού τμήματος

Γυναικείο τμήμα

Αναλυτική ιστορία γυναικείου τμήματος